ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προστασία τῶν Χριστιανῶν ἀκαταίσχυντε, μεσιτεία πρὸς τὸν Ποιητὴν ἀμετάθετε. Μὴ παρίδῃς ἁμαρτωλῶν δεήσεων φωνάς, ἀλλὰ πρόφθασον, ὡς ἀγαθή, εἰς τὴν βοήθειαν ἡμῶν, τῶν πιστῶς κραυγαζόντων σοι· Τάχυνον εἰς πρεσβείαν, καὶ σπεῦσον εἰς ἱκεσίαν, ἡ προστατεύουσα ἀεί, Θεοτόκε, τῶν τιμώντων σε.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΝΗΣΟ ΤΗΝΟ

Με θρησκευτική κατάνυξη και με την παρουσία πολυάριθμων χριστιανών εορτάσθηκε και φέτος στην Ιερά Νήσο Τήνο το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου η πανίερη μνήμη του Αγίου ενδόξου μάρτυρος Αριστείδου του φιλοσόφου και απολογητού, του εν Αθήναις αθλήσαντος κατά τον Β΄μ.Χ. αιώνα. Ο πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου έλαβε χώρα στους δύο ομώνυμους Ιερούς Ναούς, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους 800 και πλέον ναούς της Τήνου κοσμούν το ευλογημένο νησί της Μεγαλόχαρης και αποτελούν μία ανεκτίμητη θρησκευτική κληρονομιά. 


Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αριστείδου της περιοχής του Τσικνιά, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό Στενή και αποτελεί ιδιοκτησία της οικογένειας του κ. Αντωνίου Βίδου, εψάλη την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας με τη συμμετοχή ιερέων της περιοχής και καλλίφωνων ιεροψαλτών. Επακολούθησε πλούσια τράπεζα με εύγεστα εδέσματα σύμφωνα με την τηνιακή παράδοση και φιλοξενία, ενώ οι πολυάριθμοι επισκέπτες και προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ομορφιά του γύρω περιβάλλοντος χώρου με την υπέροχη θέα προς τη Μύκονο, αλλά και τη γραφικότητα του εξωκκλησίου, το οποίο αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι, κτισμένο με ιδιαίτερη επιμέλεια και σύμφωνα με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική παράδοση της Τήνου. Την κυριώνυμο ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Αριστείδου εψάλη το πρωί ο Όρθρος και επακολούθησε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια παρατέθηκε στους πιστούς τράπεζα με πλούσια εδέσματα. 

 

Πανηγυρικός ήταν και ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου και στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Πανάχραντος Πόρτου, ο οποίος προσφέρει πανοραμική θέα προς τις θαυμάσιες παραλίες της περιοχής. Στο ολόλευκο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αριστείδου της περιοχής Πόρτου, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της οικογένειας του κ. Δημητρίου Σκούταρη και ανεγέρθηκε εις μνήμην του Αριστείδου Αποστολοπούλου, τελέσθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πολυάριθμων πιστών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν καφές και γλυκά, ενώ επακολούθησε πλουσιότατη τράπεζα τηρώντας πιστά τα πατροπαράδοτα τηνιακά έθιμα. 


Η ολόθερμη ευχή μας είναι ο Άγιος Αριστείδης, ο επιφανής αυτός Αθηναίος φιλόσοφος, φλογερός απολογητής και πανεύφημος μάρτυς Χριστού να πρεσβεύει στον Κύριο για τη σωτηρία και την πνευματική πορεία του ελληνικού λαού, αλλά και να χαρίζει υγεία σωματική και πνευματική στις οικογένειες των κ. Αντωνίου Βίδου και Δημητρίου Σκούταρη, ώστε να συνεχίσουν με τον ίδιο ένθεο ζήλο να τιμούν και να πανηγυρίζουν τον προστάτη τους, Άγιο Αριστείδη, προς δόξαν Θεού και προς πνευματική ωφέλεια των οικογενειών τους.

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός

ΕΙΚΟΝΕΣ

[1] Εξωτερική άποψη του Ιερού Ναού Αγίου Αριστείδου Στενής Τήνου κατά την ημέρα της ετήσιας πανηγύρεώς του.

[2] Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αριστείδου Στενής Τήνου ανεγέρθηκε το 2007 από την οικογένεια του κ. Αντωνίου Βίδου εις μνήμην του πατρός του Αριστείδου. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού.

[3] Νυχτερινή άποψη του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Αριστείδου Στενής Τήνου.

[4] Άποψη από το εσωτερικό του Ιερού Ναού Αγίου Αριστείδου Στενής Τήνου.

[5] Η ανθοστόλιστη φορητή εικόνα του Αγίου Αριστείδου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Στενής Τήνου.

[6] Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία στον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Αριστείδου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Στενής Τήνου.

[7] Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αριστείδου στην περιοχή Πανάχραντος Πόρτου κατά την ημέρα της ετήσιας πανηγύρεώς του.

[8] Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αριστείδου στην περιοχή Πανάχραντος Πόρτου της Ιεράς Νήσου Τήνου ανεγέρθηκε από την οικογένεια του κ. Δημητρίου Σκούταρη εις μνήμην Αριστείδου Αποστολοπούλου. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την απαραίτητη προϋπόθεση της αναφοράς του συγγραφέα και του ιστολογίου πρώτης δημοσίευσης (Σύνδεσμος Κληρικών Χίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: