ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προστασία τῶν Χριστιανῶν ἀκαταίσχυντε, μεσιτεία πρὸς τὸν Ποιητὴν ἀμετάθετε. Μὴ παρίδῃς ἁμαρτωλῶν δεήσεων φωνάς, ἀλλὰ πρόφθασον, ὡς ἀγαθή, εἰς τὴν βοήθειαν ἡμῶν, τῶν πιστῶς κραυγαζόντων σοι· Τάχυνον εἰς πρεσβείαν, καὶ σπεῦσον εἰς ἱκεσίαν, ἡ προστατεύουσα ἀεί, Θεοτόκε, τῶν τιμώντων σε.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Σε πολύ καλό κλίμα η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ι.Σ.Κ.Ε.

Σε πολύ καλό κλίμα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, η καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

Στην πολύ σημαντική αυτή σύναξη, που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Τάματος του έθνους κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος, συζητήθηκαν σημαντικά τρέχοντα θέματα που αφορούν τον εφημεριακό κλήρο.


Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με προσευχή και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των κεκοιμημένων μελών της και ακολούθησε, χαιρετισμός – τοποθέτηση του Προέδρου του ΙΣΚΕ. Ο π. Ιωάννης Κατωπόδης, αφού έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην 125χρονη παρουσία του ΙΣΚΕ στο χώρο της Εκκλησίας, τόνισε με έμφαση ότι ο ΙΣΚΕ, θα συνεχίσει να λειτουργεί το ίδιο δυναμικά μέσα στην εκκλησία, κάνοντας μάλιστα με τον ίδιο στην ηγεσία του ΙΣΚΕ, ένα καινούργιο ξεκίνημα, που θα κάνει τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, ένα ισχυρό Συλλογικό όργανο, που θα μπορεί να παρεμβαίνει και να διεκδικεί. Επίσης ο Πρόεδρος αναφέρθηκε με συγκροτημένο θεολογικό λόγο και στην σχέση που πρέπει να έχουν οι ιερείς με τους Επισκόπους και ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του καθενός. 


Εκτός ημερησίας διάταξης, ζήτησε και πήρε τον λόγο ο παριστάμενος Πρόεδρος του Σωματείου, «Οι Φίλοι του Τάματος του Έθνους» κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ιερό σκοπό του Σωματείου, που είναι η πραγματοποίηση της προσευχής των ηρώων της εθνικής μας παλιγγενεσίας, να χτιστεί μεγαλοπρεπής Ναὸς εις το όνομα του Ελευθερωτή Σωτήρος Χριστού, ένα αίτημα που ως γνωστόν υιοθέτησε η Δ΄ Συνέλευση με το Η΄ Ψήφισμα της εις το Αργος, την 31.7.1829 και το σχετικό Διάταγμα, υπέγραψε ο Εθνάρχης Ιωάννης Καποδίστριας. Ο κ. Αναγνωστόπουλος μάλιστα ζήτησε από την Γ.Σ. να προβεί σε σχετικό Ψήφισμα για το θέμα αυτό, κάτι που έγινε στο τέλος της συνεδρίας. 

Στην συνέχεια ο Ταμίας του ΙΣΚΕ, π. Μιχάλης Μετζάκης, ενημέρωσε το Σώμα με πλήρη στοιχεία για τα οικονομικά του 2014, υποβάλλοντας ταυτόχρονα προς ψήφιση και τον Απολογισμό του οικονομικού έτους 2014, ο οποίος και ψηφίστηκε ομόφωνα. Ακολούθησε η κατάθεση και η επίσης ομόφωνη ψήφιση και του Προϋπολογισμού οικον. έτους 2015, ενώ από τον Ταμία υπήρξε και σχετική ενημέρωση για διάφορα άλλα οικονομικά ζητήματα. 

Μετά την πληρέστατη ενημέρωση επί των οικονομικών και την ανάγνωση του Πρακτικού της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ακολούθησε εμπεριστατωμένη ομιλία – παρέμβαση, από τον πρώην Πρόεδρο του Ι.Σ.Κ.Ε. και μέλος του Δ.Σ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, π. Γεώργιο Σελλή, για συνταξιοδοτικά θέματα και κυρίως για τις τελευταίες εξελίξεις, για τα εφάπαξ των κληρικών, που θα δεχτούν, όπως χαρακτηριστικά είπε, γενναίο κούρεμα. 


Τον π. Σελλή διαδέχτηκε στο βήμα ο Αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ, Π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ο οποίος παρουσίασε την εισήγησή του, που αφορούσε την εγγραφή νέων μελών στον Ι.Σ.Κ.Ε. «Είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος, «διότι ένας ισχυρός ΙΣΚΕ, στον οποίο θα είναι, όσο το δυνατόν περισσότεροι εγγεγραμμένοι κληρικοί, μπορεί να γίνει μια μεγάλη δύναμη εκκλησιαστικής παρέμβασης στα τεκταινόμενα, για το λόγο αυτό η συσπείρωση, ει δυνατόν όλων των κληρικών της πατρίδος μας, γύρω από τον Ι.Σ.Κ.Ε, θεωρείται και είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη». 

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τοποθετήσεις από πολλούς ιερείς για μείζονα θέματα που αφορούν τον Εφημεριακό Κλήρο, στην δύσκολη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Επίσης, η Γενική Συνέλευση, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου με θέμα την «Λειτουργία ιστοσελίδων εκ μέρους εκκλησιαστικών φορέων και εκ μέρους κληρικών και μοναχών» ενώ ομόφωνα, όπως προαναφέρθηκε, αποφασίστηκε να αποσταλεί αρμοδίως το Ψήφισμα για το «Τάμα του Έθνους».

ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: