Ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ: Καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει την γνώμη του χωρίς λογοκρισία-Λόγια τα περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας
"Μία συμβουλευτική εγκύκλιος της Δ.Ι.Σ. θα ήταν αρκετή χωρίς τις εξάρσεις περί αιρέσεων κ.λ.π. γενικών απαξιώσεων." δηλώνει μιλώντας αποκλειστικά στο "ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ" ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, π. Ιωάννης Κατωπόδης σχολιάζοντας τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου για τη «Λειτουργία ιστοσελίδων εκ μέρους εκκλησιαστικών φορέων και εκ μέρους κληρικών και μοναχών».
Σημειώνει πως ο μισθός του κληρικού είναι χαμηλός και τα "πάλαι ποτέ τυχερά έχουν εκλείψει", σχολιάζει τις δράσεις και το ρόλο του ΙΣΚΕ, δηλώνει πως τα περι διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας είναι μόνο λόγια, απαντάει στο ερώτημα για το εφάπαξ των κληρικών, χαρακτηρίζει "απολελυμένες" τις χειροτονίες άμισθων κληρικών, μιλάει για τη σχέση του Έλληνα με την Εκκλησία και απαριθμεί τα εφόδια που πρέπει να έχει ο πιστός για την Μ. Τεσσαρακοστή και την προετοιμασία για το Άγιο Πάσχα
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
-πατέρα Ιωάννη, ποιος ο ρόλος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και πως θα μπορούσε να αποτελέσει μια ισχυρή δύναμη εκκλησιαστικής παρέμβασης στα τεκταινόμενα;
Ο Ι.Σ.Κ.Ε. είναι το αρχαιότερο συλλογικό όργανο της Ελλάδος. Ήδη εφέτος συμπληρώνει 125 χρόνια. Ξεκίνησε ως Σύνδεσμος κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με πρόεδρο τον τότε Αρχιεπίσκοπο και συν τω χρόνω μετεξελίχθη σε Πανελλήνιο όργανο των κληρικών και όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τα τελευταία χρόνια έγινε μία σοβαρή προσέγγιση με αρκετούς Επισκόπους και με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσπαθούμε να είμαστε « μία γροθιά» κατά το λεγόμενο του Μακαριωτάτου.
Αυτό σημαίνει ότι η φωνή μας είναι χρήσιμη για την Ι.Σ. διότι ο εφημεριακός κλήρος είναι ο μάχιμος κλήρος μέσα στις ενορίες που καθημερινά αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα.
Εξ άλλου η παράλληλη παρουσία μας και στην πολιτική εξουσία, αποβλέπει συμπληρωματικά προς την Ι.Σ. να καταστήσει το προβλήματα του Ορθοδόξου κλήρου αμεσότερα και πιο οικεία.
-Το έργο του Έλληνα κληρικού είναι πνευματικό, αλλά ο ιερέας είναι και υποχρεωμένος, όπως κάθε εργαζόμενος, να φέρνει χρήματα στο σπίτι. Πιστεύετε-με δεδομένη και την οικονομική κρίση που περνάμε ως χώρα-πως ο κληρικός είναι αδικημένος;
Πράγματι το έργο του κληρικού εφημερίου είναι πνευματικό και οι ιερείς είναι οι μόνοι που επί 24ώρου βάσεως και επί 365 ημέρες το χρόνο είναι παρόντες μέσα στις ενορίες τους, για να καλύψουν τις πνευματικές, τις ψυχολογικές και υλικές ανάγκες του κόσμου.
Σήμερα οι κληρικοί λαμβάνουν ως αποδοχές ένα μισθό που ξεκινάει από 580 – 1200 ευρώ περίπου. Ποσό που βεβαίως δεν επαρκεί για μια οικογένεια που αποτελείται από 4, 5, 6, ή και 10 άτομα μερικές φορές. Όσον αφορά τα ,πάλαι ποτέ, λεγόμενα τυχερά, αυτά πλέον έχουν εκλείψει ή ευρίσκονται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτά μόνον σε κάποιες μεγάλες αστικές ενορίες.
-Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο ο πρώτος που θα επηρεαζόταν θα ήταν ο Έλληνας κληρικός του οποίου την αμοιβή θα έπρεπε να καλύπτει η Εκκλησία και όχι το κράτος. Πως το σχολιάζετε;
Ο λόγος περί διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας είναι λόγια .Σύμφωνα με το παρόν Σύνταγμα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Αν μελλοντικά προκύψει με ένα άλλο Σύνταγμα ή Αναθεώρηση συντάγματος, αυτό δεν σημαίνει ότι η μισθοδοσία του κλήρου θα καταργηθεί, διότι αυτή ευρίσκεται υπό την συμφωνία της ανταλλαγής της Εκκλησιαστικής περιουσίας
Το 35% επί των ακαθαρίστων που έπαυσε επί πρωθυπουργίας Σημίτη, ήταν πονηρό και απέβλεπε εν καιρώ σε κάτι τέτοιο (ως προς την μισθοδοσία). Αλλά νομίζω ότι το κράτος θα βρεθεί προ εκπλήξεων όταν θα σπάσει την συμφωνία. Πάντως οι τελευταίες ειδήσεις από την Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να υπάρξει διακοπή μισθοδοσίας.
-Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του συνδέσμου συζητήσατε και τα θέματα της ασφάλισης και συνταξιοδότησης των ιερέων. Τι προβλήματα υπάρχουν εκεί; Τι θα γίνει με το εφάπαξ;
Το θέμα της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης των ιερέων δεν έχει ακόμη κάποιες σοβαρές παρενέργειες, εκτός της υποχρέωσης του εφημερίου, να συμπληρώνει την ηλικία των 70 ετών, σύμφωνα με τον Καταστατικό χάρτη Ν.590/ 1977, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί.
Το θέμα του εφάπαξ είναι το σοβαρό, καθ’ όσον η προηγούμενη κυβέρνηση έπαυσε την είσπραξη του κληρικοσήμου, κατόπιν της συστάσεως της τρόϊκας, το οποίο ήταν μία σοβαρή είσπραξη για το ταμείο Προνοίας. Η μείωση του εφάπαξ , δυστυχώς ακολούθησε την μείωση των εφάπαξ των Δ.Υ. άνευ λόγου, διότι το ταμείο δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα γι’ αυτό και το εφάπαξ εχορηγείτο σε περίπου 3 -4 μήνες. Τώρα όμως δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει με την μείωση των εισπράξεων που επέβαλλε η Μνημονιακή κυβέρνηση.
-Πρόσφατα τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της έλλειψης ιερέων κυρίως στην επαρχία. Συζητήθηκε και στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Παιδείας; Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει και πως κρίνετε τις περιπτώσεις που χειροτονούνται ιερείς και προσφέρουν αμισθί υπηρεσίες;
Το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα έλλειψη ιερέων και μάλιστα στην επαρχία, είναι πράγματι μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν Μητροπόλεις που δεν διαθέτουν ούτε τους μισούς ιερείς, σε αριθμό, σε σχέση με τις υπάρχουσες οργανικές θέσεις. Αυτό είναι βέβαια το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσεως και της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα με βάναυσο τρόπο. Εφ’ όσον και οι ιερείς μισθοδοτικά καλύπτονται από το Δημόσιο, ακολουθήθηκε και γι’αυτούς η μείωση του αριθμού τους, όπως στους δημοσίους υπαλλήλους.
Το ότι ορισμένοι Αρχιερείς επέλεξαν να κάνουν άμισθους κληρικούς, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα από Νομοκανονικής πλευράς, καθ΄όσον οι χειροτονίες αυτές είναι εν πολλοίς απολελυμένες.
-Πως κρίνετε την πρόσφατη απόφαση και τις συστάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την «Λειτουργία ιστοσελίδων εκ μέρους εκκλησιαστικών φορέων και εκ μέρους κληρικών και μοναχών»;
Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Ι.Σ.Κ.Ε. στις 18 Φεβρουαρίου 2015, έγινε πολύς λόγος για την απόφαση και τις συστάσεις της Δ.Ι.Σ.
Βέβαια κάθε φυσικό πρόσωπο – πολίτης έχει το δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης. Όμως δεν αρμόζει οι ιστοσελίδες και μάλιστα επισκόπων ενίοτε να είναι υβριστικές, επιθετικές και να συμβάλλουν στην διαίρεση και την κακότητα. Καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει την γνώμη του ευπρεπώς ,χωρίς λογοκρισία. Μία συμβουλευτική εγκύκλιος της Δ.Ι.Σ. θα ήταν αρκετή χωρίς τις εξάρσεις περί αιρέσεων κ.λ.π. γενικών απαξιώσεων.
-Ο Έλληνας είναι κοντά στην Εκκλησία ή θυμάται να λειτουργηθεί μόνο στις μεγάλες εορτές;
Ο Έλληνας ψυχολογικά είναι κοντά στην Εκκλησία, αλλ’ όχι και σωματικά Δυστυχώς ένα 2 -3% συνήθως εκκλησιάζεται και στις μεγάλες εορτές άντε μέχρι ένα 10-12%. Αυτό άραγε δείχνει ότι ο λόγος της εκκλησίας είναι παρωχημένος; Υποκριτικός; Άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον από- προσανατολισμό;
Εγώ όμως είμαι αισιόδοξος, διότι ο κόσμος, ακόμη και οι πολιτικοί, είδαν ότι στα πέτρινα αυτά χρόνια της κρίσεως και της λιτότητας η εκκλησία υπήρξε η μάνα και με τον εφημεριακό της κλήρο στάθηκε προστάτης και τάϊσε πολύ κόσμο. Συμπαραστάθηκε σε πολλούς και γλίτωσε από την αυτοκτονία πολλαπλάσιους από αυτούς που είχαν την ατυχία (περίπου 5000 – 6000 χιλ.) να αυτοκτονήσουν λόγω ανέχειας και απελπισίας.
-Ποια τα εφόδια που πρέπει να έχει ο πιστός για την Τεσσαρακοστή και την προετοιμασία για το Άγιο Πάσχα;
Κατά την διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής θα πρέπει ο χριστιανός να κάνει μία αυτοκριτική. Να προσπαθήσει να θυμηθεί και να επανέλθει στο βάπτισμά του συνειδητοποιώντας ότι είναι τέκνο του Θεού. Ότι ο Χριστός μας δίδαξε την ταπείνωση και την αγάπη. Μας έδειξε το δρόμο για την Βασιλεία Του. Ένα δρόμο που περπάτησαν οι άγιοι της εκκλησίας.
Η μετάνοια όμως δεν πρέπει να είναι ένα ατομικό γεγονός για τον καθένα. Θα πρέπει να είναι και κοινωνικό και πολιτικό γεγονός. Αν το δούμε το θέμα σ’ αυτή τη συνάφεια, τότε θα πρέπει να είμαστε με υπομονή, σε προσμονή της Αναστάσεως του Ορθόδοξου λαού μας, αλλά και με την μόνιμη προσδοκία της Β! Παρουσίας του Κυρίου και της κοινής Αναστάσεως.
Αναδημοσίευση από το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου