ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προστασία τῶν Χριστιανῶν ἀκαταίσχυντε, μεσιτεία πρὸς τὸν Ποιητὴν ἀμετάθετε. Μὴ παρίδῃς ἁμαρτωλῶν δεήσεων φωνάς, ἀλλὰ πρόφθασον, ὡς ἀγαθή, εἰς τὴν βοήθειαν ἡμῶν, τῶν πιστῶς κραυγαζόντων σοι· Τάχυνον εἰς πρεσβείαν, καὶ σπεῦσον εἰς ἱκεσίαν, ἡ προστατεύουσα ἀεί, Θεοτόκε, τῶν τιμώντων σε.

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Επιστολή Ι.Σ.Κ.Ε. προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για στήριξη των Ναών και των θέσεων εργασίας σε αυτούς.

Αθήνα, 23 Απριλίου 2020 

Α. Π.: 14 

Προς την 
Διαρκήν Ιεράν Σύνοδον 
της Εκκλησίας της Ελλάδος 

Μακαριώτατε άγιοι Αρχιερείς, Χριστός Ανέστη! 

Η Αγία μας Εκκλησία, κλήρος και λαός, πέρασε, ως μη όφειλε, μια μεγάλη δοκιμασία λόγω της απειλής τού λοιμού. Υποταχθήκαμε, ίσως υπέρ του δέοντος, στα κελεύσματα της Πολιτείας και σφραγίσαμε τους Ιερούς Ναούς, κωλύοντας την προσέλευση των πιστών. 

Πέραν, όμως, της γενικής πικρίας που δημιούργησε η αναστολή λειτουργίας των ιερών ναών, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, η οποία δεν έτυχε της δέουσας προσοχής της Διοικούσας Εκκλησίας. Πρόκειται για το ζήτημα της καταβολής των παγίων και των επί των ακαθαρίστων εσόδων εισφορών προς τις οικείες μητροπόλεις. Έχουμε, ήδη, από καιρού επισημάνει την καταχρηστικότητα του άρθρου 6 § 1 Κ. 8/1979, που προβλέπει την καταβολή των εισφορών αυτών επί των προϋπολογισθέντων και όχι επί των εισπραχθέντων τριμηνιαίων ακαθαρίστων εσόδων (περ. γ΄ και δ΄). Η ίδια διάταξη αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των Μητροπολιτών την καθιέρωση παγίων εισφορών (κονδύλια), τα οποία πολλές φορές υπερβαίνουν το 35% που μέχρι το 2004 καταβάλαμε υπέρ μισθοδοσίας εφημεριακού κλήρου στο Δημόσιο. 

Τα έσοδα των ιερών ναών μειώθηκαν δραματικά από τις πρώτες μέρες του μηνός Μαρτίου, όταν οι πιστοί φοβούμενοι τον ιό απέφευγαν τον εκκλησιασμό, και κατέληξαν μηδενικά με την απαγόρευση τελέσεως κάθε ακολουθίας αρχικώς και προσβάσεως των πιστών στους ναούς εν τέλει. Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η υποχρεωτική (υπό προϋποθέσεις) περικοπή των μισθωμάτων μηνών Μαρτίου και Απριλίου. 

Ούτε η απόφασή Σας για αναστολή καταβολής των πάσης φύσεως εισφορών των ιερών ναών προς τις Μητροπόλεις φαίνεται να επιλύει το πρόβλημα. 

Όταν η Πολιτεία με περισσή κατανόηση και συμπάθεια ενισχύει όλες τις πληττόμενες από τα μέτρα κατά της διασποράς τού ιού κοινωνικές ομάδες, σε ανάλογο πνεύμα θα πρέπει να κινηθεί και η Ιεραρχία. Οι ιεροί ναοί που μετά δυσκολίας καταφέρνουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσεως, βρίσκονται πλέον σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, την οποία δεν φαίνεται να κατανοούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων οικονομικής ενισχύσεως των ναών αρχικώς με την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των εισφορών προς τις Μητροπόλεις, τουλάχιστον για όσους μήνες διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για την Εκκλησία. Παράλληλα, θα πρέπει να εξετασθεί μια μόνιμη εξορθολόγηση του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, με απόδοση ποσοστών επί εισπραχθέντων και όχι επί προϋπολογισθέντων εσόδων και η καθιέρωση ενός συστήματος επιβολής παγίων εισφορών με τρόπο που να αποφεύγονται οι υπερβολές και οι αυθαιρεσίες. 

Είναι λυπηρό οι ιερείς να αισθανόμαστε τις οικονομικές υπηρεσίες των Μητροπόλεων ως φοροεισπράκτορες και το αναπόφευκτο άγχος μας για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των ναών μας να γίνεται αποπνιχτικό συνδυαζόμενο ενίοτε με εξωπραγματικές οικονομικές απαιτήσεις. 

Μακαριώτατε, Άγιοι Συνοδικοί 

Αιτούμεθα το αυτονόητο. 

Ελπίζουμε στην άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής επιβιώσεως των ιερών ναών και τη διατήρηση, μεταξύ άλλων, των θέσεων εργασίας σε αυτούς. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

                             Ο Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας 

                        Πρωτοπρεσβύτερος           Πρωτοπρεσβύτερος 
                           Γεώργιος Σελλής            Βασίλειος Χρηστίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: