ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προστασία τῶν Χριστιανῶν ἀκαταίσχυντε, μεσιτεία πρὸς τὸν Ποιητὴν ἀμετάθετε. Μὴ παρίδῃς ἁμαρτωλῶν δεήσεων φωνάς, ἀλλὰ πρόφθασον, ὡς ἀγαθή, εἰς τὴν βοήθειαν ἡμῶν, τῶν πιστῶς κραυγαζόντων σοι· Τάχυνον εἰς πρεσβείαν, καὶ σπεῦσον εἰς ἱκεσίαν, ἡ προστατεύουσα ἀεί, Θεοτόκε, τῶν τιμώντων σε.

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η εξόδιος ακολουθία του π. Ιωάννη Κατωπόδη

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η εξόδιος ακολουθία του π. Ιωάννη Κατωπόδη στον Ιερό ναό Αγ. Διονυσίου Πατρών χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών και παρουσία του Αντιπροέδρου, του Γραμματέα, του Ταμία και μελών του ΙΣΚΕ.

Στον κατάμεστο από κόσμο ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Πατρών, χοροστατούντος του επιχωρίου Ποιμενάρχου τελέστηκε στις 11 το πρωί της περασμένης Παρασκευής 13 Μαΐου 2016, η εξόδιος ακολουθία του Πρωτοπρεσβύτερου, Προϊσταμένου του ναού, π. Ιωάννη Κατωπόδη που έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια.

Ως έναν καλό πνευματικό πατέρα και καλό οικογενειάρχη χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. «Υπήρξε ταυτόχρονα στην βιωτή του ένας καλός δάσκαλος και εκπαιδευτικός που περιέβαλλε τα παιδιά με αγάπη και μία ανοιχτή αγκαλιά, ένας καλός ιεροκήρυκας που ευεργέτησε με το έργο του την εκκλησία και ένας πολύ προσιτός, λαϊκός και κοινωνικός άνθρωπος, με αγωνιστικό φρόνημα για τα δίκαια των ιερέων», είπε ακόμη για τον μακαριστό παπα – Γιάννη ο Άγιος Πατρών.

Ο π. Ιωάννης Κατωπόδης γεννημένος στην Πάτρα με καταγωγή από το ορεινό κεφαλοχώρι της Λευκάδας. Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία, μόλις στα 23 του χρόνια την πρεσβυτέρα Γαρυφαλλιά με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Χρήστο, την Χρυσάνθη και την Άννα ενώ είδε και 4 εγγόνια.

Ο π. Ιωάννης ανέλαβε προϊστάμενος στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου μετά την κοίμηση του π. Ιγνατίου. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος στον τοπικό σύλλογο των ιερέων (ο σύλλογος πλέον δεν υφίσταται) ενώ τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει πρόεδρος στον Ι.Σ.Κ.Ε. – Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος.

Ο προηγούμενος πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Σελλής στον επικήδειο, ιδιαίτερα συγκινημένος, τόνισε πως ο π. Ιωάννης Κατωπόδης ορθοτόμησε το λόγο της αληθείας όχι ως δημόσιος υπάλληλος αλλά ως ποιμήν. Κουβαλούσε το βαρύ φορτίο να είναι λειτουργός, δάσκαλος και ποιμένας. Υπήρξε ένας απλός, μειλίχιος, αγωνιστής και ταπεινός άνθρωπος, πρόσθεσε ο π. Γεώργιος Σελλής.

Παρών στην εξόδιο ήταν και ο αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε., ο οποίος και ανέγνωσε το ψήφισμα που εξεδόθη από τον Σύνδεσμο. Ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, αναφερόμενος στην εκδημία του πολυφίλητου παπα – Γιάννη, τόνισε πως αυτή προκάλεσε οδύνη και απέραντη θλίψη στα μέλη του Δ.Σ. καθότι ο εκλιπών ήταν αγαπητός απ’ όλα τα μέλη του Δ.Σ. «Υπήρξε ένας μάχιμος κληρικός που υπερασπίστηκε τον εφημεριακό κλήρο και εργαζόταν πάντα με αθόρυβο και δημιουργικό τρόπο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

Το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος κατέθεσε στη μνήμη του π. Ιωάννη ένα ποσό για την στήριξη της λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος».

Εκ μέρους του Δ.Σ. του ΙΣΚΕ, πέραν του Αντιπροέδρου, π. Ευαγγέλου Φεγγούλη παραβρέθηκαν, ο Γραμματέας, π. Βασίλειος Χρηστίδης, ο Ταμίας π. Μιχαήλ Μετζάκης και τα μέλη π. Χριστοφόρος Μουτάφης και π. Κων/νος Μιχαηλίδης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: